Hongarije algemeen

by Sandra

Waarom Hongarije?

Hongarije is als vakantieland bij Nederlanders relatief onbekend. Men kent Boedapest en Balaton en dan houdt het wel op. Maar dit land heeft zoveel meer te bieden. Hongarije, of zoals de Hongaren zeggen Magyarország, kent een turbulent verleden en dat maakt dat er veel te ontdekken valt op cultureel-historisch gebied. Je kunt er prima eten en de wijnen zijn van oudsher van uitstekende kwaliteit. Hongarije is afwisselend van landschap, heeft een landklimaat, dus veel zon, het is net zo ver rijden als naar het Zuiden van Spanje maar is vele malen rustiger en alsof dat nog niet genoeg is: veel goedkoper!! Hongarije biedt een heerlijk alternatief rustpunt voor uw vakantie voor al die plekken op de wereld waar chaos en onrust aan de orde van de dag zijn. Kom tot rust, kom naar Hongarije!!

Verkeer

De hoofdwegen zijn over het algemeen goed. Er wordt letterlijk flink aan de weg “getimmerd”. Zo is men ondermeer bezig met de aanleg van een ringweg rond Boedapest. Er komen ook steeds meer autosnelwegen tussen de grote steden. Hiervoor is wel het vignet (Matrica) verplicht. Sinds mei 2014 is men bezig de “33”, de weg die van de snelweg naar Tiszafüred loopt, compleet opnieuw te asfalteren. Dit was dan ook heel hard nodig, want deze was enorm slecht en veranderd in gatenkaas door de extreme weersomstandigheden. Nu is het wachten nog tot er geld genoeg is om ook het laatste eind van Tiszafüred naar Tiszaszentimre te herstellen. Men “vult” de gaten wel, maar kan het niet bijhouden. Op dit stuk weg,  de laatste 15 km., zult u uw snelheid moeten aanpassen, in sommige gevallen tot stapvoets rijden. Behalve in en rond Boedapest zult u nauwelijks files tegenkomen. De maximum snelheden zijn dezelfde als in Nederland. In Hongarije is het verplicht om ook overdag de autolichten aan te hebben. Verder dient u nog te weten dat er hoge boetes worden uitgedeeld voor het rijden onder invloed. Men voert er een zgn. Zéro-tolerance (0 %) beleid.

Klimaat

Hongarije heeft (in onze streek) een zgn. landklimaat, d.w.z. warme droge zomers en strenge winters (van max. 40 gr. tot -20 gr.). De lente valt meestal al vroeg in met aangename temperaturen in maart en april en de winter zet pas écht in rond half december. Begin november hebben wij wel eens temperaturen gehad tussen 18 en 21 graden! De laatste paar jaar heeft het weer afwijkend gedrag vertoond door perioden met enorm veel regenval en overstromingen. Denk aan de Donau, die buiten haar oevers trad in 2012, niet alleen in Boedapest maar ook in de omringende landen. Alhoewel het waterpeil van de Tisza soms schrikbarend hoog was, zijn er in de regio rond Tiszaszentimre geen overstromingen geweest. Doorgaans heeft Hongarije met 2000 zonuren een hogere score dan de landen in Centraal Europa en rond de Middellandse Zee.

Geld

Hoewel Hongarije al sinds 2004 deel uitmaakt van de EU, is de Euro nog altijd niet ingevoerd. De economische situatie van het land is nog altijd niet sterk genoeg. Men betaalt er met de Hongaarse forint (HUF). Voor de gunstigste koers kunt u het best ter plaatse pinnen. Wisselen bij wisselkantoren levert meestal fors verlies op. Wisselen op straat is ronduit stom! Op veel plaatsen kun je met creditcards terecht.

Voor actuele koersen kunt u kijken op:

http://www.exchange-rates.org

http://nl.coinmill.com

Toerisme

Hongaren op het platteland spreken nagenoeg geen Engels en Duits. Het toerisme in dit gebied is nog altijd nauwelijks ontwikkeld . Men weet niet goed hoe daarmee om te gaan. Zoals in zoveel voormalig-oostbloklanden lijkt men nogal stug, maar als je laat merken dat je geïnteresseerd bent in hun taal en cultuur, zul je zien dat de Hongaren zich meer openstellen en proberen te helpen wanneer nodig. Een glimlach weggeven kost weinig moeite en het gezegde luidt niet voor niets: “met honing vang je meer vliegen als met azijn…”

Het Hongaars is een vreselijk moeilijke taal, maar een taalgidsje voor de noodzakelijkste dingen kan hierbij een goede hulp zijn. Let daarbij vooral op de uitspraak, die wijkt sterk af ten opzichte van dat wat je denkt dat er staat. (bijv. de plaatsnaam Györ….wordt uitgesproken als Djeur en niet als Gie-oor).
“Hallo”, “goedemorgen”, “alstublieft” en “bedankt” zijn simpele beleefdheidsvormen, die niet al te moeilijk zijn om aan te leren en worden (net als bij ons -en overal elders op deze aardbol-) zeer gewaardeerd.

In grotere toeristische oorden of steden spreekt men wel een beetje Engels en/of Duits. In restaurants wordt vaak wel een vertaalde versie van de menukaart aangeboden.

Eten/drinken

Hongaren ontbijten simpel, lunchen als hoofdmaaltijd en eten ’s avonds ook liefst warm. Vooral soep is erg geliefd. Ze hebben heel veel mogelijkheden om buiten de deur te eten/drinken: van een simpel büfé tot gespecialiseerde restaurants. Let op: een bisztró is niet het sfeervolle restaurantje zoals je dat bij ons zou verwachten. Men heeft er dagschotels, koffie en thee; verder is het redelijk sfeerloos. Iets drinken kun je in vele gelegenheden: van koffiehuis tot bier- of wijnlokaal. Probeer de traditionele Hongaarse gerechten eens uit door te eten in een familie eethuisje of een csárda (herberg). Hongaarse wijnen zijn bij ons weliswaar niet zo bekend, maar een liefhebber zal zeker de woorden “Tokaj” of “Bikavér” (Stierenbloed) herkennen. Het Hongaarse bier (Borsodi/Soproni) is  iets sterker dan bij ons, maar wat qua alcoholpercentage écht de kroon spant is de veelal zelfgestookte pálinka (vruchtenjenever). Hiermee wordt te pas en te onpas geproost, waarbij het de bedoeling is de borrel in één teug achterover te slaan. Dat kun je maar beter ook doen want dit keelverschroeiende borreltje heeft een promillage van zo’n 51% (!) en brandt dus lekker lang na. Proost! Of…zoals de Hongaren zeggen: Egészégére! (= op uw gezondheid!)