Ontspanning in Oost Hongarije

by Sandra
Hortóbágy visvijvers

U wilt weg van de hectiek van alledag. U zoekt rust en ontspanning. Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Tiszaszentimre is een klein, rustig, typisch Hongaars plattelandsdorpje in de provincie Jász-Nagykún-Szolnok in Oost Hongarije. Het ligt op een krappe twee uur rijden van Boedapest.  Het is een zelfstandige gemeente (met een eigen burgermeester) en telt zo’n 2500 inwoners. Grote hoeveelheden toeristen komen hier nog niet, maar dankzij de vakantiewoningen, gebouwd en/of opgeknapt door Nederlandse en Vlaamse eigenaren, kijkt men al niet meer zo vreemd op van een paar onbekende gezichten.

De naam van het dorp, Tiszaszentimre, kun je opdelen in drieën om het te kunnen begrijpen: Tisza – szent – Imre.
“Tisza” vanwege de rivier, “szent” is Hongaars voor “Sint” en “Imre” was de zoon van István, de eerste koning van Hongarije, die beide heilig zijn verklaard. Vandaar ook het woordje “Sint”.

Herdenkingsmonument Tiszaszentimre

Herdenkingsmonument Tiszaszentimre

Het dorp heeft een  mooi gemeentehuis, een baptistenkerk,  een postkantoor, een leuke school met ruim 200 leerlingen en medische voorzieningen zoals een dokter, apotheek en tandarts. Verder kun je er prima terecht voor de kleine dagelijkse boodschappen zoals melk of een vers brood. Er is een klein supermarktje (Privat) en een bakker. Ook is er een soort  Winkel van Sinkel , met doe-het-zelf artikelen, ijzerwaren, huishoud- en kadoartikelen  en daarnaast nog heel veel andere zaken.

Veel uitgaansgelegenheid is er niet. In de lokale kroegjes komen voornamelijk autochtone inwoners, maar wie het aandurft kan daar zeker een drankje gaan drinken.

Watersporten, vissen, vogels spotten

Voor meer vertier kun je naar het Tiszameer of de rivier rijden in ca.  20 min. Het gebied in en rond de Tisza en het Tiszameer kun je wat natuurpracht aangaat een beetje vergelijken met “de Biesbosch” bij ons. Het Tiszameer is één van de grootste waterwerken van het land. Het toerisme in de dorpjes rondom het meer neemt de laatste jaren een grote vlucht. Op steeds meer plekken zie je  “attracties” aan en op het water verschijnen met daarbij een eet- of drinkgelegenheid.  Zie hiervoor ook onze Facebookpagina.

De in het middelste gedeelte van de rivier gebouwde stuwdam van Kisköre maakte een 134 km. groot meer mogelijk dat vier keer zo groot is als het Velence meer, maar vele malen kleiner als Balaton. Er ontstond  een wateroppervlak met vele eilandjes, enorme baaien en dode zijtakken. Noem het gerust een uniek stukje natuur. Voeg daaraan toe: de rijkdom aan vis en wild, en dat geheel maakt dit gebied uitermate geschikt om een afwisselende vakantie te vieren met rust aan de ene kant en vertier aan de andere. Vanuit een hoge, in 2020 gerealiseerde uitkijktoren kunt u het meer en de haven overzien.

De Tisza is na de Donau de tweede grote rivier van Hongarije. Doordat het water niet snel stroomt, heeft het zomers een aangename temperatuur van ongeveer 25 graden. De plaatsen Tiszafüred, Abádszalók en ook Poroszló bieden genoeg activiteiten om je een zomer lang te vermaken: zwemmen, kanoën, waterskiën, vissen, varen, vogelspotten, (water-)fietsen, parasailen, banaanvaren, jetskiën of gewoon lekker zonnebaden. Onderweg ernaartoe bieden zigeuners hun handelswaar aan, zoals zelf gevlochten rieten artikelen, barbecues, traditionele kookketels, tuinkabouters, aardbeien, meloenen etc. Eenmaal ter plaatse kun je overal terecht voor een verfrissende dorstlesser of een snack (pizza’s, hotdogs, hamburgers etc.)

In Tiszafüred is elke donderdag- en zaterdagmorgen markt. In heel Hongarije, dus ook in  Tiszafüred en enkele plaatsen eromheen, zijn heerlijk warme en heilzame thermaalbaden te vinden. Het centrum van Tiszafüred heeft in 2020 een mega-transformatie ondergaan en heeft nu een frisse en moderne uitstraling.

Bezoek de historische stad Eger

de prachtige basiliek van Eger

de prachtige basiliek van Eger

Wilt u er een hele dag op uit dan kunt u een bezoek brengen aan de iets grotere steden op ongeveer een uur rijden van uw vakantiehuis. Zo is daar de historische stad Eger met z’n prachtige burcht, de één na grootste kerk van Hongarije, standbeelden en monumenten uit de tijd dat de Turken er nog de baas waren. Eger ligt in een vallei tussen twee gebergtes (Mátra en Bükk).  Als u dan tóch onderweg bent, bezoekt u dan ook het plaatsje Szilvasvárad in de bergen. Hier kunt u fantastisch wandelen; er is vertier voor de kinderen, er zijn allerlei kraampjes en prima restaurants. u kunt er met een treintje naar boven (en/of naar beneden  – zo u wenst – ). In het Bükkgebergte zijn ook diverse grottenstelsels te vinden.

Debrecen

Een andere fijne plaats om te bezoeken is Debrecen, waarvan het centrum eigenlijk één groot vierkant is, met in alle zijstraatjes leuke winkeltjes. Toch is deze stad niet echt een shoppers-walhalla te noemen, men moet het meer hebben van de architectuur, de cultuur en de geschiedenis. De voorstad kent een aantal grote megastores en aan de buitenrand van Debrecen alleen al kunt u met uw gezin de dag doorkomen. Daar is een thermaalbad met zwembad, een groot park, een (kleine) dierentuin en een speeltuin. Grootste trekpleister is waarschijnlijk het Aquaticum, een megagroot zwemparadijs.

Hortobágy Nationaal Park

Poestaruiters Hortóbágy

Poestaruiters Hortóbágy

Onderweg naar Debrecen komt u dwars door de grote laagvlakte met z’n poesta’s. Hier vind u het grootste natuurpark in de regio: Hortobágy Nationaal Park. Dit park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kenmerkend hier zijn de Romeinse brug met negen bogen en de wereldberoemde poesta’s met de Poestaruiters. Elke dag worden hier shows gegeven met de paarden en hun behendige berijders. Dat mag u eigenlijk niet missen. U kunt ook kiezen voor een jeep”safari” of rit met de koets over de poesta.

Andere plaatsen om te bezoeken zijn bijvoorbeeld nog Szolnok, Miskolc en uiteraard de grote trekpleister Boedapest. Deze liggen echter niet in de regio en vergen vroeg opstaan, want de reistijd bedraagt dan anderhalf à twee uur.

Uiteraard valt er nog zoveel meer ontdekken. Het contrast tussen het rustige plattelandsleven in de regio van het Tiszameer en het bruisende nachtleven van een plaats als Boedapest maakt dat u een vakantie in Hongarije niet snel zult vergeten. Om u daarbij op weg te helpen  ligt er in het huis een goed gevulde informatiemap met allerlei tips voor trips in zowel de nabije als in de wat verdere omgeving. Ook staan er restaurantjes in vermeld, die in de omgeving goed aangeschreven staan. Wij wensen u heel veel plezier op uw ontdekkingstocht door dit prachtige, nog onbekende stuk van Hongarije……