Ligging en bereikbaarheid

by Sandra
treintje achter ons huis

Bij het horen van “Hongarije” denkt men al gauw aan Boedapest en het Balatonmeer, maar Hongarije is zo veel meer dan dat en veel groter dan men denkt. Van West naar Oost meet Hongarije hemelsbreed 528 km.!! Er zijn eigenlijk vier grote zones. Eén daarvan is de Hongaarse laagvlakte en die beslaat zo’n beetje het grootste gedeelte van het gebied oostelijk van de Donau. De Tisza, die van Noord naar Zuid door die laagvlakte heen stroomt, is de grootste zijrivier van de Donau, ca. 584 km. In deze regio is “Tisza Frísza” gelegen. Als u per auto reist dan zult u dus een heel groot deel van Hongarije te zien krijgen voor u uw bestemming bereikt heeft.

Vliegtuig

Met het vliegtuig bent u in ongeveer twee uur tijd in Hongarije. Er vliegen meerdere maatschappijen met grote regelmaat op zowel Boedapest als Debrecen .

Auto

De te rijden afstand ligt ergens tussen de 1500 en 1600 km.,  afhankelijk van waar in Nederland of Vlaanderen u vertrekt.  Uiteraard is het een relaxter begin van de vakantie als er onderweg een overnachting is, maar dat is persoonlijk.

Er bestaat grote verdeeldheid onder Hongarijegangers over de best af te leggen weg. De meeste mensen uit Nederland en Vlaanderen rijden via Duitsland-Oostenrijk. Persoonlijk vinden wij, dat wanneer  je afkomstig bent uit Noord-Nederland, zoals wij, de zgn. Noordroute het meest ontspannen rijdt. Via Groningen ga je Noord Duitsland in:  van Oldenburg – Bremen – (Of via Emmen:  Meppen – Rheine ) –  Hannover – Magdeburg – Halle – Leipzig en Dresden naar Tsjechië. Via Praag en Brno kom je vervolgens door Slowakije: Bratislava. Daar staan al borden aangegeven met Györ en vervolgens Boedapest.

Vignet

Let op: in alle landen na Duitsland moet je aan de grens een vignet kopen. Dit kan voor alle  doorgangslanden tegelijk bij de eerste grens die je tegenkomt. Je hebt de keuze voor een week, 10 dagen of zelfs langer. Alle vignetten  zijn tegenwoordig digitaal. Men vraagt er naar  je kenteken en dan krijg je een formulier mee dat je op verzoek aan de autoriteiten moet kunnen laten zien. Je hoeft/kunt deze dus niet meer op je autoruit plakken.

Snelweg M3

Als je bij de Hongaarse grens denkt dat je er bijna bent, heb je het mis. Vanaf hier is het nog zo´n 4 uur rijden. Volg steeds de snelweg aangeduid met letter M.  Er is een significant verschil tussen de “gewone” weg “3” en de snelweg M3.

Volg de M3 ri. Miskolc en neem afslag 114 ri. Füzesabony en Tiszafüred. Einde afslag linksaf de “33” ri. Debrecen nemen en deze volgen tot Poroszló – Tiszafüred. In Tiszafüred blijf je de “33” ca. 1 km volgen in de richting van Debrecen tot je rechts een graansilo ziet. Vlak daarna rechts afslaan in de ri. van Abádszalók. Deze weg volgen alsmaar rechtdoor dwars door Tiszaszölös. Pas na 5 km. wordt Tiszaszentimre aangegeven. Dat is al met al zo´n 15 km. van Tiszafüred. In Tiszaszentimre het dorp doorrijden tot bij de watertoren. Bij het oranje huis links afslaan. Aan het eind van de (onverharde) weg vind u op Liszt Ferenc utca 1 uw vakantiehuis “Tisza Frísza”.

Tiszaszentimre